söndag 14 augusti 2016

Slånbärslikör och plommonsaft

På vår promenad i kväll såg vi att slånbären börjar bli mogna. De behöver en köldknäpp innan de kan plockas. Hoppas att det dröjer förstås.

Vi brukar koka saft på dem och göra en sats slånbärslikör. Den blir klar lagom till jul.

Mitt bästa likörrecept kommer ur boken Skogens skafferi:

3/4 kg slånbär
4 dl socker
Brännvin

Stick hål i bären. Lägg dem i en burk. Täck dem med brännvin eller vodka. Tillsätt sockret.
Skaka kraftigt. Låt stå i rumstemperatur i fyra veckor. Skaka varannan dag. 
Sila bort bären. Lagra på en mörk plats några veckor till.


I trädgården mognar plommonen. Det verkar bli ordentlig skörd i år.

De små trädgårdsmästarna kommer lagom till skördefesten. Jag låter plommonen på de lägsta grenarna hänga kvar åt dem.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar