söndag 12 maj 2013

Koloniträdgårdsförening Flora-Linnea

I eftermiddags besökte jag min kollega och hans fru i deras lilla trädgård i Flora-Linnea koloniträdgårdsförening som finns i stadsdelen Fålhagen.

Föreningen Flora bildades 1932. Linnea började bebyggas 1941 och  utökades  1942 och 1984. Området består av 103 kolonilotter med en ungefärlig storlek på 300 kvm per lott. Stugorna får vara 20 kvm stora.

Marken ägs av Uppsala kommun och arrenderas av föreningen. Kolonistugorna köps av kolonisterna enligt ett kö- och prissystem som råder inom föreningen. Kön är lång!

Föreningen är miljödiplomerad och innebär bl. a att varje kolonist ska odla ekologiskt. Kolonisterna tillhör olika ansvarsgrupper som tar t.ex hand om trivseln, miljön och vattnet.

Sam har haft sin kolonilott och stuga på Linneavägen i fyra år. Tillsammans med sin fru övertog de en ovårdad tomt som de sedan undan för undan har förvandlat till ett välfungerande litet paradis med köksträdgård, drivhus, fruktträd, vinrankor (!) och rabatter med massor av blommor.

Kolonisterna delar med sig av växter och goda råd. Närmaste grannen har t.ex varit verksam på Botaniska trädgården och kan allt om odling, fick jag höra.

Familjen har haft två koloniträdgårdar tidigare och Sam är mest stolt över att han under årens lopp har planterat sammanlagt ett 20-tal fruktträd!

När det började stänka flyttade vi inomhus. Den lilla stugan är så ombonad med allt i miniformat: ett litet kök med el och rinnande vatten och ett vardagsrum med soffa och matgrupp.

Tiden flög iväg när vi satt, fikade och pratade om trädgårdar och om livet för övrigt.





1 kommentar:

  1. Jag är intresserad att köpa en kolonilott med stuga kan köpa kontant

    SvaraRadera