söndag 12 maj 2013

Solliden på Öland

I går besökte vi Sollidens på Öland. Där pågick Trädgårdsdagar i samarbete med Öland Spirar.

Evenemanget var i en lindallé i den privata delen av Solliden som aldrig tidigare varit öppen för besökare. Vi handlade honung, chutney och en del växter, t.ex lite ovanligare rosa pelargoner som jag inte hade i min samling.

Vi deltog i en Slottpromenad med slottsfogden Leo Eriksson. Han berättade mycket intressant om både trädgården och slottet.

Solliden är kungafamiljens sommarbostad och byggdes 1906.

Drottning Victoria hade fått inspiration av  den svenske läkaren Axel Munthes italienska villa San Michele på Capri. Hon hade hela sitt liv besvär med  hälsan men trodde att Ölands  klimat skulle lindra hennes besvären.

Med hjälp av Axel Munthe kunde drottning Victoria köpa byggnadsdetaljer och statyer från Italien.

Söder om villan ligger en pergola med slingerväxter som växer runt pelarna. Söder om denna ligger en italiensk trädgård utsmyckad med statyer och krukor. Söder om den italienska trädgården ligger engelska parken med stora gräsytor och ytterligare skulpturer.

Jag har besökt slottet tidigare men aldrig gått runt med en guide. Var alldeles hänförd av försommargrönskan och allt vackert vi såg. Längtan till Italien blev inte mindre. Måste komma dit igen i höst!

Ett urval av ca 100 bilder jag tog under besöket:







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar