fredag 3 juli 2015

Vår resa till Champagne

I juni var det tredje gången vi "ställde upp"och åkte till Champagne för att ta hem denna ädla dryck till två stora fester, denna gång till ett bröllop och till en födelsedagsmottagning.

Första gången, våren 2009 hade vi experter med oss men nu klarade vi oss ganska bra själva.

Vi var fyra i bilen. För de två andra var det första resan till Champagne.



Några måsten enligt mig är:

Att besöka kyrkan/klostret i Hautvillers där munken Dom Pérignon utvecklade champagnen på 1600-talet

Att besöka ett stort champagnehus

Och sedan besöka så många champagnegårdar som man bara hinner för att smaka och hitta den bästa champagnen....



Vi bodde på Bed&Breakfast i Gran cru-byn Cramant.


Därifrån åkte vi till de stora husen Mercier (rundtur i källaren) och Moet et Chandon (endast shopen var öppen under renoveringen) i Épernay.





I Hautvillers besökte vi favoriten Tribaut samt J M Gobillard et fils och i Oger Jean Milan.

Våra medpassagerare hittade egna favoriter: Voirin-Jumel i Cramant, Henri Giraud i Ay och  Le Brun Servenay i Avize.

Självklart smakade vi på olika champagner och besökte källarna i dessa mindre champagnehus också. Väldigt trevlig semestersysselsättning!

Vi tog med oss - förutom födelsedagschampagen från Tribaut, ett antal demi sec-flaskor från de olika husen till mig som tycker om något sötare drycker. Min man valde såna han tyckte mest om just för stunden.

Spännande att smaka på dem under vintern.










Inga kommentarer:

Skicka en kommentar