tisdag 19 juli 2011

Trädgårdsplanering

Det är 25* ute och 31* i växthuset. Dags för lite svalka efter förmiddagens arbete och lunch.

Här satt jag nyss och drack en kopp grönt te, svettig och varm, men superlycklig med ro i själen omgiven av underbara blommor.

Vårt hus är byggt 1964 av förrförra ägaren. Tomten är över 900 kvm stor och ca 700 kvm av det är trädgård. De forna ägarna hade planterat äppel-, plommon-, päron- och körsbärsträd samt vinbärsbuskar och krusbär. Det är vi väldigt tacksamma för.

Förra ägaren var inte trädgårdsintresserad och lät allt förfalla. Han byggde däremot en stor pool som efter alla mina tveksamheter har visat sig vara allt annat än "ett stort problem med mycket jobb".

Vi flyttade in i december 2004. Vad skulle vi börja med när våren kom?

Vi anlitade en landskapsarkitektstuderande som lyssnade på oss och ritade ett förslag. Jag tror att vi sparade mycket extrajobb och pengar på det sättet. Vi hade garanterat gjort en massa fel och börjat i fel ända utan henne, för hur skulle man kunna veta allt.

Vi har haft ett par stora projekt varje sommar. Klippa häck, riva staket och bygga nytt, måla 15 m staket, bygga växthus, bygga paviljong, anlägga rabatter, plantera rosor...

Sommaren 2009 hände mest: Då kom nya bastun och stenläggningen på plats. Vi anlitade ett företag för vi hade aldrig kunnat lägga så många kvadratmeter gångar och mur. Vi använde St Eriks Rustik-sten och murblock.

Innan företaget började, annonserade jag på Blocket: Om du gräver upp plattorna själv så är det bara att hämta dem. På två dagar hade de gamla stora (en del spruckna) cementplattorna försvunnit. De räckte till fyra familjer! (40 m)

Vi gjorde ungefär som landskapsarkitekten hade skissat. Stenläggarna hade egna praktiska tips och fick ändra på det som de tyckte skulle bli bättre.

Sommaren 2010 hade luften gått ur oss: Enda projektet var att klippa drygt 30 meter häck i augusti(bukettspirea) och forsla bort allt till trädgårdstippen. Det tog två dagar. Jag hade rivna armar och drömde om ris på nätterna...

Endast två av buskarna hade dött under vintern och ersattes i början av sommaren. Häcken har vuxit från 15 cm till 70-80 cm under sommaren. Den fick ny jord och kogödsel i våras.

I år har vi också bara ett projekt. (Vi har inte börjat ännu). Vi ska flytta rabatten som ligger mot husväggen under köksfönstret. De få växterna som finns där flyttas några meter bort till en upphöjd rabatt. Sedan ska vi gräva upp allt ogräs, lägga en duk under och fylla på med stora ovala stenar, "kattskallar" kallas de här. Även de kommer från St Eriks.

Vi börjar när stenleveransen kommer. Det är semestertider och vi har ingen brådska...

Vad ska vi hitta på nästa år?

 Svarta tak: Garage/förråd, bastu och paviljong Glastak: Växthus Grått tak: Huset Ljusbå yta: pool

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar